Netanyahu, Mayıs ayı ortasında başlaması hedeflenen barış görüşmelerinde yer almak istediğini duyuran Arap Birliği’nin bu kararını da övdü. İsrail radyosunda yer alan habere göre Netanyahu, 16 yıl önce kabul dilen politikayı değiştirmeye karar verdiğini ve “ön koşul olmaksızın” görüşmelere katılmaya hazır olduklarını söyledi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, tıkanan Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlanması için ABD öncülüğünde başlaması planlanan Filistin-İsrail dolaylı görüşmelerine destek verdiğini açıklamıştı. Arap Birliği dolaylı görüşmelerle ilgili olarak da mart ayında bir karar almış; ancak İsrail’in Doğu Kudüs’te bin 600 yeni konut inşa edeceğini açıklamasıyla bu desteği rafa kaldırmıştı. Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat da İsrail’in Batı Şeria’da herhangi bir konut inşa etmesi durumunda Arap Birliği’nin desteğinin de ortadan kalkacağını belirtti.
Suriye ve Lübnan ise İsrail’le daha sert şartlarla masaya oturulması gerektiğini belirterek Arap Birliği kararına karşı çıkıyor. Arap Birliği’nin desteğinden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu’nun önümüzdeki hafta toplanarak konuyu karara bağlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta bölgeye gelen ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, dolaylı görüşmelerin başlaması konusunda Filistin Lideri Mahmut Abbas’ı ikna etmişti.
Hem Mitchell’in hem de Abbas’ın önümüzdeki hafta Kahire’ye gelerek Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmeleri bekleniyor.
ABD’ GARANTİ VERDİ
ABD’den Filistin’e ‘yerleşim birimi inşaatları uzun süre dondurulacak’ garantisi.
İsrail ve Filistin arasında dolaylı görüşmelere bu hafta başlamayı planlayan Amerikan Yönetimi’nin Filistin’e ‘İsrail’in yerleşim birimi inşaatlarını dondurma süresini uzatacağı’ garantisi verdiği öne sürüldü. Londra’da yayınlanan Dar’ul-Hayat gazetesinin haberine göre Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, İsrailli aşırı sağcıların tepkisinden çekinen ABD Başkanı Barack Obama’nın bu yöndeki sözlerini gayri resmi olarak kendilerine ilettiğini de öne sürdü.
Önceki hafta bölgeye gelen ABD’nin Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a Obama’nın mektubunu iletmişti. Filistin Yönetimi Genel Sekreteri Tayyib Abdurrahim, Obama’nın mektubunda iki devletli çözüm konusundaki kararlılıklarını vurguladığını belirtti. Obama mektubunda Filistin’in bağımsızlığı ve topraklarının devamlılığının garanti edileceğini de söylemişti. Abdurrahim Obama’nın, barış sürecini baltalayacak tarafı sert bir dille uyarma garanti de verdiğinin de altını çizdi.
Mitchell’in bu hafta başında tekrar bölgeye gelerek Ortadoğu dolaylı görüşmelerini resmen başlatması bekleniyor. Ancak dolaylı görüşmelere sert tepki gösteren Hamas, Arap Birliği’nin sürece destek vermesinin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Hamas’tan yapılan açıklamada sürecin desteklenmesinin statükonun tanınması anlamına geldiği öne sürüldü.
Önceki gün konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, mart ayında aldıkları dolaylı görüşmelere destek sözlerinin arkasında olduklarını tekrarlamıştı. Ancak Filistinli yetkililer, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’e tek bir konut yapmalarının bile sürecin öldürülmesi anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.
İki yıldan fazla süredir kesik bulunan barış görüşmelerinin yeniden başlamasının İsrail’in çıkarlarına olduğunu söyleyen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, İsrail ve Filistinliler arasındaki taleplerin çok büyük olmadığını da öne sürdü.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen ile görüşmesinde Perez, sürecin tekrar başlamasının umduklarından biraz fazla sürdüğünü, İsrail’in iki devletli çözümden yana olduğunu belirtti.
Sürecin tekrar başlayacağı yönündeki güçlü sinyallerle birlikte görüşme trafiğinin de hızlanması bekleniyor. Bu hafta başında Mısır’a gidecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile bir araya gelecek.
Aynı şekilde bu ay içinde Filistin Lideri Abbas’ın da ABD Başkanı Obama ile görüşmesi bekleniyor.
CİHAN