İspanya’da kamu açığını düşürmek için sert önlemler alan sosyalist hükümetin sunduğu yasa tasarısı dün mecliste oylanırken, sadece bir oy farkla kabul edildi.
2011 yılı sonuna kadar kamu harcamalarında 15 milyar 250 milyon avroluk kesinti yapılmasının öngörüldüğü yasa tasarısına sadece Başbakan Jose Luiz Rodriguez Zapatero’nun partisi destek verirken, çekimser oy kullanan Katalonya’da faaliyet gösteren Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU), Kanarya Adaları’ndaki Kanarya Koalisyonu (CC) ve Navarra bölgesindeki Navarra Halkının Birliği (UPN) dışında meclisteki tüm siyasi partiler ‘hayır’ oyu kullandı.
Oylama sonunda 169 ‘evet’, 168 ‘hayır’, 13 ‘çekimser’ sonucu çıkarken, sosyalist hükümetin ekonomi politikasını ciddi şekilde eleştiren CIU, CC ve UPN’nin her şeye rağmen çekimser oy kullanmalarının sayesinde önlem paketleri kabul edilmiş oldu.
MAAŞLAR DONDURULUYOR
Haziran ayından itibaren yürürlüğe girecek olan kemer sıkma önlemleri kapsamında, kamu personelinin maaşlarında ortalama yüzde 5 kesinti yapılacak ve 2011’de maaşlar dondurulacak.
İspanya demokrasi tarihinde alınan en sert ekonomik önlemler olarak gösterilen kararlar gereği ayrıca 2011 yılı boyunca emeklililerin maaşları dondurulacak, hükümet üyelerinin maaşları yüzde 15 düşürülecek, çocuğu olanlara verilen 2500 avroluk direkt yardım 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren kaldırılacak, kalkınmaya yardım fonunda 300 milyon avroluk kesinti yapılacak, kamu yatırımlarında 6 milyar 45 milyon avroluk kesinti yapılacak, özerk ve yerel yönetimlerde 1 milyar avrodan fazla tasarrufa gidilecek.
‘YUNANİSTAN GİBİ DIŞ MÜDAHALE İSTEMİYORUZ’
10 milletvekili bulunan ve çekimser oyuyla tasarının kabul edilmesinde kilit konumda olan CİU’nun meclis sözcüsü Josep Antonio Duran Lleida da, konuşmasında Başbakan Zapatero’nun istifasını isteyerek “İspanya’ya da, Yunanistan gibi dışarıdan müdahale edilmesini istemiyoruz. Bugün bu tasarının geçmesini istiyoruz çünkü aksi taktirde kamu personelinin bırakın maaşlarında kesintiyi, maaşlarını tam alamama riskiyle bile karşı karşıya kalacaklarını, borsanın büyük kayıplara uğrayacağını, ekonominin bugünden daha kötü olacağını biliyoruz. Bizi bu duruma Zapatero hükümeti getirdi” dedi.
Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Elena Salgado ise önceliklerinin ‘işsizliğe karşı mücadele ve kamu açığını düşürmek’ olduğunun altını çizerek, ‘ekonomiyi teşvik etmek ve istihdam yaratmak için alınan bu önlemlerin acı verici olmasına rağmen zorunlu olduğunu ve aciliyet gerektirdiğini’ savundu. Kamu açığını 2013 yılı sonunda yüzde 3’e indirme hedefinde olduklarını yineleyen Bakan Elena Salgado, “Bunu yapabiliriz ve yapmak zorundayız” dedi.
İŞŞİZLİK YÜZDE 20
Krizden dolayı özerk ve yerel yönetimlerin 2011 yılında bankalardan kredi talep etmeleri dondurulurken, tasarruf sandığı ve küçük bankaların birleşmesi sürecinin de hızlandırılması isteniyor. İşsizliğin 4.6 milyon kişiye(yüzde 20) çıktığı İspanya’da 2010 yılında yüzde 0.3’lük ekonomik küçülme, 2011’de ise yüzde 1.3’lük büyüme öngörülüyor.
SENDİKALAR GREV DİYOR
İspanya’daki UGT, CCOO, CSI-CSIF adlı sendikaların çağrılarıyla yapılan gösterilerde sendika liderleri, kamu personellerini hükümete karşı harekete geçmeye çağırdı. Demiryolu işçileri ise hükümetin yoksulluk paketini protesto için bugün greve çıktılar.
Yunanistan’ın en büyük sendikalarından UGT 8 Haziran’da 24 saatlik grev kararı aldı. Sendika temsilcilerinden başkanı basına verdiği demeçte ” Julio Lacuerda “Bu kararlara karşı şüphesiz mücadele edeceğiz” diye konuştu.
FRANSA’DA YANIT GENEL GREV
Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planları karşısında ülkenin önde gelen sendikaları dün genel greve çıktı.
Fransa’daki CGT, CFDT, UNSA, Solidaires, FSU ve CFTC sendikalarının çağrısıyla, işçiler hükümetin kemer sıkma politikalarına bağlı olarak emeklilik yaşının 60’tan 63’e yükseltmesine karşı bugün iş başı yapmadı.
Grevden demiryolu, metro, otobüs gibi ulaşım kanalları, okullar, son dönemlerde intiharlarla gündeme gelen France Telekom, vergi daireleri ve mahkemeler ciddi biçimde etkilendi.
173 gösterinin düzenlendiği ülke genelindeki eylemlere CGT sendikasına göre 1 milyon kişi katıldı. 23 Mart’ta yapılan bir önceki eylemlere 800 bin kişi katılmıştı. Sendikalar böylece bugünkü eylem ve grevlerle hedeflerine ulaşmış oldu. En büyük Paris’te gerçekleşti. Denfert-Rochereau meydanından ünlü Bastille meydanına yapılan yürüyüşte altı sendika lideri de yerlerini aldı. Sendika liderleri “Hep birlikte iş, ücret, çalışma koşulları ve emeklilik için harekete geçelim” yazılı pankartın arkasından yürüdü. Sendikalar 90 bin kişinin yürüyüşe katıldığını duyurdu. Polis ise katılım sayısını 22 bin olarak verdi. 23 Mart’ta yapılan bir önceki yürüyüşte sendikalar 60 bin, polis 31 bin kişinin katıldığını belirtmişti.