David Salgado adlı memur yasanın iptal edilmesi istemiyle mahkemeye başvurdu.Salgado yasayı uygulamazsa,görevini yapmadığı için işten atılabileceğini belirtiyor.Yasa uyarınca polis bir kişinin yasadışı olarak ABD’de bulunduğundan şüphelenirse bu kişinin göçmenlik düzenlemelerini sorgulamakla yükümlü. Polis memurunun avukatı ise bu uygulamanın hayata geçirilmesi için polislerden adı konmaksızın ırk unsurunun belirleyici olarak kullanmasının bekleneceğini,ırk profiline göre hareket etmenin ise federal yasalara aykırı olduğunu belirtiyor.Bu nedenle yasanın yürürlüğe gir- meden iptali isteniyor. 29 Temmuz’da yürürlüğe girecek yasa, geçerli göçmenlik belgesi bulunmayan- ların eyalette bulunmasını suç kapsamına alıyor.
Obama yönetimi de dava etmişti
Yasanın iptali için mahkemelere yapılmış altı başvuru daha var.Obama yönetiminin Adalet Bakanlığı da yasaya itiraz etmiş, eyalet yönetimince alınan kararın federal yönetime bırakılan göçmenlik düzenlemeleri konusunda yetki aşımı yarattığını savunmuştu. Bu davanın duruşması da 22 Temmuz’da yapılacak.
Arjantin, Ekvador ve Meksika hükümetleri de yasaya itiraz ediyor.Arizona’nın Phoenix kentinde görev yapan polis memuru Salgado, insanları yolda çevirip göçmenlik statülerini sorgulama yetkisi olmadığına inanıyor.Duruşma başvurusuna göre, Salgado “yasayı uygulamazsa işverenince disiplin işlemine tabi tutulacak, uygularsa karşısındaki birey tarafından ‘medeni haklarını kullanmaktan alıkonduğu’ gerekçe- siyle dava edilme riskiyle karşı karşıya kalacak.” Arizona eyaleti yönetimi ise federal hükümetin sorunun çözümünde yetersiz kalması üzerine harekete geçmek zorunda kaldığını savunuyor.
Yasa dışı göçmenlerin ABD’ye girişte en sık kullandıkları kapılardan biri olan Arizona’da, yaklaşık yarım milyon yasa dışı göçmen olduğu tahmin ediliyor.Yasanın savunucuları ise yasa dışı göçün yarattığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve fidye için adam kaçırma gibi olaylara karşı harekete geçilmesi gerektiğini belirtiyor.
ABD Başkanı Barack Obama ise ay başında, yasanın ülkeyi böldüğünü belirtmiş, yasadışı göç sorununa karşı yeni düzenlemeler gerektiğini kaydetmişti.Obama bununla birlikte planları ya da öngördüğü takvim konusunda ayrıntı vermedi.Amerika Birleşik Devletleri’nin göçmenlerden oluşan bir ülke olduğunu ifade eden Obama,bu konudaki reform girişimlerinin ise siyasi duruş tartışmalarına kurban edildiğini savundu.
Ülke genelinde kaçak göçmen sayısının 12 milyona vardığı tahmin ediliyor.
bbcturkce