Clinton, Senato Dışişleri Komisyonunda yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin dahil olmak üzere, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin, “güçlü bir karar tasarısı” üzerinde anlaştıklarını belirtti.
Tasarının Konseyin daimi ve geçici tüm üyelerine bugün sunulacağını kaydeden Clinton, tasarının BM Güvenlik Konseyinde ise Salı günü resmen dağıtılacağını sözlerine ekledi.
Tasarının içeriği henüz açıklanmadı. ABD, İran için planlanan bu dördüncü yaptırım grubunun, öncekilere göre daha sert olmasını istiyordu.
BM’deki Batılı diplomatik kaynaklar, Konsey’in bugün ilerleyen saatlerde, tasarının sunulması amacıyla toplanacağını ve metin üzerinde kapalı toplantı yapacağını belirttiler.
Gelişmeleri izleyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de İran ile Türkiye ve Brezilya arasında varılan uranyum takası anlaşmasının olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Sarkozy, İspanya’yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Fransa’nınTahran’dan anlaşmanın tam metnini ayrıntılı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (IAEA) sunmasını beklediğini ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya olarak anlaşmayı inceleyeceklerini, İran dosyasını hiçbir önyargı taşımaksızın tartışmaya hazır olduklarını vurguladı.
İran Meclisi anlaşmayı destekledi
İran Meclisi, Viyana Grubu’yla uranyum takasını öngören, Türkiye, Brezilya ve İran’ın ortak formülüyle ilgili anlaşmayı destekledi.
Meclisin bugünkü oturumunda okunan, 234 milletvekilinin imzasını taşıyan bildiride, üç ülke tarafından imzalanan ortak metnin desteklendiği ve bunun nihai uzlaşıya varılması için önemli bir adım olduğu belirtildi.
Bildiride, bu anlaşmayla iyi niyetin gösterildiği ifade edilirken, karşı taraftan (Batılı ülkeler) da, “hasmane davranışını düzelterek, mantıklı yaklaşımsergilemesi” beklentisi dile getirildi.
İran’ın düşük oranda zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye’de120 kilogram yakıtla değiştirmesini kabulünü öngören anlaşmanın Viyana Grubu, (ABD, Rusya, Fransa ve IAEA) tarafından da onaylanması gerekiyor.
Viyana Grubu’nun anlaşmaya olumlu cevap vermesi halinde, ilaç üretimi ve850 bin kadar kanser hastasının tedavisinde kullanılmak üzere Tahran’dakiaraştırma reaktörüne yakıt sağlanmış olunacak.
Brezilya Türkiye ile 5+1 grubuna katılmak istiyor
Bu arada Brezilya’nın Türkiye ile birlikte İran’ın nükleer dosyasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan 5+1 grubunun müzakerelerine katılmak istediği bildirildi.
AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi için Madrid’de bulunan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın danışmanı Marco Aurelio Garcia, Brezilya’nın Türkiye ile birlikte İran’ın nükleer programı konusunda 5+1 grubunun yürüttüğü müzakerelere katılmayı arzu ettiğini açıkladı.
CNNTurk