İlk kitabınız “Devrimci Kur’an Müslümanlığı” kitabından sonra yakın zamanda çıkan “Din ve Dünya Görüşü İncelemeleri” adlı kitabınızda neler anlattınız?
İlk kitabımda “İslami Reform”un sağlanması ve ilerleyebilmek için orijinale yani öze dönüşün gerekliliği ile ilgili makaleler yazmıştım. Bunun devrimci tarafından da bahsetmiştim. Bu kitabımın ilk bölümünde ise yine dini konularla ilgili güncel sorunları, savunduğumuz görüşe karşı yapılan eleştirileri ve belli başlı merak edilen soruları cevaplayıp, geleneksel dine karşı gerçek dini anlattım. Kitabın daha kapsamlı olan 2.bölümünde ise Dünya görüşlerini yani ideolojileri tarihsel ve teorik olarak herkesin anlayabileceği biçimde, uzun olmayan makaleler şeklinde inceleyip, bu görüşlerin Dünya Tarihi’ni nasıl şekillendirdiğini yazdım. Yine bu ideolojilerin çeşitlerine değinerek farklı görüşleri savunan grupların neden ve ne amaçla bu görüşleri savunduklarından bahsettim. Ayrıca ekonomik olarak piyasa sistemlerini , gelir ve refah kavramlarını da işledim. Ülkemizi iktisadi olarak inceleyip, uluslararası parametrelerdeki yerimizi aktarıp , Dünyadaki konumumuzu iktisadi olarak yükseltmenin yollarından bahsederek “Refaha nasıl ulaşabiliriz? “ Sorusuna cevap bulmak için gerekli iktisadi yöntemleri kendi perspektifimden inceledim ve çözüm yollarından bahsettim. Bir diğer önemli konu ise insanlık tarihinde “din” kavramı ile birlikte en çok dejenere ve manipüle edilen, tabiri caizse “seküler din” olarak gördüğüm Ulusçuluk, Ulus Devlet ve Milliyetçilik kavramlarını ve bu olguların tarihsel gelişim serüvenlerini yazdım. Orta Çağ’dan başlayıp , giderek güçlenerek günümüze kadar uzanan Ulusçuluk kavramının masum bir tarihinin olmadığını, Milliyetçilik kavramının ırkçılığa nasıl evirildiğini ve yine ilişkili olduğu “kapitalizm” ile birlikte, kol kola insanlık tarihine verdiği zararları, bu nedenle yapılan savaşları ve oluşan yoksulluğu anlaşılır bir şekilde ana hatlarıyla, detaylarla sıkmadan okuyucuya anlatmak istedim. Ayrıca “Demokrasi” ve “Siyaset Felsefesi” kavramlarını da inceleyip olması gereken ideal bir devletin hangi vasıflara sahip olup , toplumu nasıl yönetebileceğini de pratik olarak önerdiğim ve sunduğum somut çözümlerle anlattım.
Son olarak neler demek istersiniz?
Amacım barış içinde adil ve yoksulluğun olmadığı bir Dünya’ nın inşası için gereken yolları araştırmak ve üretmek, çıkarcı güç sahiplerinin ve çıkarcı yöneticilerin doğruluğu ve adaleti engellemek için uğraşıp, dünyayı daha kötü bir yer yapmak amacıyla insanlığa yaptığı düşünsel ve teorik zehirlemeye karşı panzehir olacak olan düşünceleri ve pratikleri aktarmaktır.
Teşekkür ederiz.
adilmedya.com