Eskişehir’de bazı okullar velilerden 6 bin TL arasında yemek ücreti talep etti. Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, bir tostu iki üç öğrencinin paylaştığına şahit olduklarını belirterek tüm okullara öğrencilere bir öğün yemek verilmesini istedi.
Özge ZAİM
ESKiŞEHiR – Milli Eğitim Bakanlığı, anaokullarında bir öğün yemek uygulamasına bu yıl deprem bölgesindeki 11 il haricinde son verdi. Eskişehir’de bazı okullar velilerden 3 ila 6 bin TL arasında yemek ücreti talep etti. Ekonomik krizle boğuşan veliler ise çocuklarına beslenme koymakta ve harçlık vermekte zorlanıyor. Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, bir tostu iki üç öğrencinin paylaştığına şahit olduklarını belirterek tüm okullara öğrencilere bir öğün yemek verilmesini istedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yılın şubat ayında başladığı okul öncesi ve yatılı okullarda bir öğün ücretsiz yemek uygulamasını sadece bir sömestr sürdürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden önce okul öncesi eğitimden liselere kadar tüm öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verileceği vaadinde rağmen deprem bölgesinde 11 il dışında anaokulu öğrencilerine verilen bir öğün ücretsiz yemek uygulamasında da son verildi.
VELİLERDEN YEMEK VE PERSONEL ÜCRETİ İSTENİYOR
Eskişehir’de bazı okullar anaokulu öğrencileri için velilerden günlük 65 TL yemek ücreti talep etti. Bazı okullar ise yarım dönem için yemek ve personel ücreti olarak 6 bin 500 TL ücret istedi. Velilere gönderilen mesajda ücretin iki taksitle ödenmesi ve dekontların öğretmenlere gönderilmesi talep edildi. Bazı okullar ise öğrencilerin öğlen yemeklerini evden getirmesi yönünde karar aldı.
‘İKİ ÇOCUĞUN İHTİYACINI KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ’
Veliler anaokullarında ücretsiz yemek uygulamasının kaldırılmasına tepkili. Öğrenci velisi Hülya Demir, “Öğlen yemeği için önce yemek ücreti istediler. Ancak daha sonra okul yönetiminin belirlediği listeye göre her velinin öğrencinin yanına yemeğini koyması kararı alındı. Ben iki çocuk annesiyim. Her ikisinin ihtiyaçlarını karşılamak ağır geliyor. Bir şekilde çocukların bir öğün ihtiyaçlarının karşılanması lazım” diye konuştu.
‘GEÇEN SENE RAHAT ETMİŞTİK’
Okul öncesi eğitimde bir öğün ücretsiz yemek uygulamasına devam edilmesi gerektiğini söyleyen veli Harun Karaoğlu da “Okulumuz bizden yemek ücreti talep etmedi. Okulda yemek verilmiyor. Biz okuldan verilen listeye uyarak yiyeceği yanına koyuyoruz. Geçtiğimiz yıl ikinci dönem ücretsizdi, rahat etmiştik. Bu yıl ise zorlanıyoruz açıkçası” dedi.
‘YEMEK ÜCRETİNİ ÖDEMEKTE ZORLANAN VELİLER VAR’
Öğrenci velisi Yunus Özmen de enflasyona ve art arda gelen zamlara dikkat çekti. Özmen, “Bu yıl her şeyin fiyatı arttı. Okuldaki yemek ücretlerini ödemekte zorlanan insanlar var. Devlet kesinlikle öğrencilerin bir öğün yemek ücretlerini karşılamalı” diye konuştu.
‘BİR ÖĞÜN BESLENMENİN MALİYETİ 130 TL’
Artı Gerçek’e konuşan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan da iktidarın seçim öncesi anaokullarında başlattı ücretsiz yemek uygulamasına seçimden sonra son verdiğine dikkat çekti. Alkan, “Yarımdı, aksaktı ve bazı yönleriyle gerçekten çokeleştirdik ama çocuklara en azından bir öğün ücretsiz yemek verdiler. 2028 yılına kadar yapılan orta vadedeki planda bir öğün ücretsiz yemek uygulamasından vazgeçtiklerini görüyoruz. Ama diğer taraftan bakanlık kendi sitesinde bir öğünde öğrencinin sağlıklı olarak nasıl besleneceği yönünde kamu spotları yayınlamaya başladı. Onun da maliyeti 130 TL’ye kadar dayanıyor. Bir öğün nitelikli, ücretsiz yemek eğitimin her kademesinde, okul öncesinden liseye kadar devlet tarafından verilmeli” dedi.
‘BİR TOSTU İKİ ÜÇ ÖĞRENCİNİN PAYLAŞTIĞINA ŞAHİT OLDUK’
Okullarda bir tostu iki üç öğrencinin paylaştığına şahit olduklarını anlatan Alkan, “Eskişehir başta olmak üzere birçok ilde,metropoller de dahil olmak üzere öğrencilerimiz sağlıksız besleniyor. Bugün okul kantinlerinde bir tost 35 TL’ye satılıyor. Okul yemekhanelerinde en ucuz yemek 65-70 TL. Okul öncesi eğitimde velilerden aylık 3 ila 6 bin TL arasında astronomik rakamlar talep ediliyor. Burada siyasal iktidarı samimi olmaya davet ediyoruz. Bu Türkiye halkının temel bir çağrısıdır, velilerin temel bir çağrısıdır. Gün içerisinde bu konuda onlarca telefon alıyoruz” dedi.
‘AÇ OLDUĞU İÇİN BAYILAN ÖĞRENCİLER VAR’
Ekonomik kriz ve yoksulluğun en büyük faturasını çocukların ödediğini dile getiren Alkan, “Aç gelen, hatta geçen eğitim döneminde de görmüştük aç olduğu için bayılanöğrencilerimiz olduğunu tespit ettik. Velilerimiz çocuklarına harçlık veremiyor. Okul kantinleri sağlıksız. Aynı zamanda fahiş fiyat politikalarıyla çocuklarımızın aç kalmasına neden oluyor. Ekonomik krizin faturasını maalesef çocuklarımız öder hale geldi. Bazı okul idareleri tarafından bizzat okul kapıları kapattırılarak, öğrenciler okul kantininden yemek yemeğe zorlanıyor. Bazı okullar okul etrafını tel örgülerle donatmışdurumda. Dışarıdan yiyecek girişi yasak. Bazı fen liselerinde günde 65-70 TL günlük yemek fiyatı talep ediliyor. Bunu her velinin karşılaması mümkün de