İlahiyaçı Yazar İhsan Eliaçık hakkında, Recep Tayyip Erdoğan’ın müşteki sıfatıyla açtığı dava Kartal’daki Anadolu Adalet Saray 16. Asliye Ceza Mahkeme’sinde başladı. Duruşmaya dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan katılmazken, Avukatı Ahmet Özel de mazeret bildirerek gelmedi. Sanık olarak ise Recep İhsan Eliaçık ve Avukatları olarak Av. Seyhan Ayar ve Av. Erdoğan Özgün katıldı.
3 aydan 2 yıla kadar hapsi istenen davada Eliaçık, 20 Temmuz 2014’de Twitter hesabından Gezi, Roboski, Soma ve Gazze ile ilgili atılan tweetlerin kendisine ait olduğunu kabul ederek şunları söyledi: “Şikayet konusu olan Twetlerde herhangi bir şahıs ismi geçmemektedir. Genel olarak “politikacıların ikiyüzlü davranmamaları gerektiği” ile ilgili değerlendirmeler yaptım. Yüz yıl sonra okunduğunda dahi anlamı olacaktır. Ancak o twetlerden kimse beni ya da müştekiyi görmeyecektir. Sadece o dönemde o ülkede “politikacıların iki yüzlü davrandığına” dair kanaat edinecektir. Ve böyle davranılmaması gerektiğine dair ders çıkaracaktır. Bunları yazmamdaki amacım da budur. Politikacıların “kendi ülkelerindeki çocukların öldürülmelerinin hesabı (Roboski) dururken başka ülkelerdeki (Gazze) çocukları için ağlamaları riyakarlık” olarak görülecektir. Ben bir düşünce adamı ve yazar olarak bunun yanlışlığını ifade etmek amacıyla bu sözleri kullandım…” dedi.
Eliaçık’ın Avukatı Seyhan Ayar ise yaptığı savunmada “ TCK’nın 267. Maddesinde düzenlenen iftira suçu ancak gerçek kişiler aleyhine kasıtla işlenebilir. Müvekkilim savunmalarında gerçek bir kişiyi hedef almadığını açıkça beyan etmiştir. Tüzel kişiler aleyhine bu suçun işlenmesi mümkün değildir. Keza soruşturma aşamasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin emsal kararları örnek gösterilerek savcılık tarafından verilen “kovuşturmaya gerek olmadığına” dair karar kaldırılmış ve tarafımıza tebliğ edilmemiştir. Ayrıca sözkonusu twetlerde müştekiye yönelik “hakaret suçunu oluşturacak herhangi bir somut eylemden” de bahsedilmemektedir. Düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek atılı suçlardan beraatine karar verilmesini istiyoruz” dedi.
Avukat Erdoğan Özgün ise “Müvekkilimiz kamuoyuna mololmuş bir aydın ve yazardır. Yaptığı düşünce açıklamaları sert de olsa eleştiri mahiyetindedir. Düşünce ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Bugüne kadar başka bir çok aydın ve yazarlar hakkında da benzer davalar açılmıştır. Ve bu davalardan hep beraat etmişlerdir…” dedi.
Hangi sözlerin şahsına yönelik aldığının bizzat tespit edilebilmesi için şikayetçi Recep Tayyip Erdoğan’ın duruşmaya getirilmesi talebi mahkemece reddedildi. Dava, taraf vekillerine yazılı esasa ilişkin savunma ve beyanlarını sunmaları için 8 Nisan 2016 tarihine ertelendi.
Erdoğan’ın, başbakanken açtığı 50 bin liralık diğer bir davada ise, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi Eliaçık’a 2 bin lira para cezası verilmişti.