Gazze konusunda Türk ve Alman hükümetlerinin pozisyonları taban tabana zıt… Türk hükümetinin Hamas sempatisi, tam bir İsrail karşıtlığıyla beslenirken, Alman hükümetinin İsrail’e desteği, tüm Filistinlileri Hamas yanlısı görme hatasına dönüşüyor. İki ülkede de (Hamas’ı Filistin’den, Likud’u İsrail’den ayıran) gri alan yok gibi…
Almanya’da Hamas yanlısı gösteri yasak; Türkiye’de ise İsrail’i savunmak, “düşman” damgası yemeye yetebilir. Türkiye Cumhurbaşkanı, işte tam bu ortamda Berlin’e geliyor. Bu, her Berlin ziyareti bir olay olan Erdoğan’ın en sıkıntılı gezisi olabilir. Hamas’ı terör örgütü sayan, İsrail’e sınırsız çek sunan Alman Başkenti, Hamas’ı bir “mücahitler grubu” olarak gören, İsrail’in devlet terörü uygulamakla suçlayan Erdoğan’a kırmızı halı serecek.
İkiyüzlülük mü? “Real politik” mi?
Nereden baktığınıza bağlı… Siyasete ilkeler perspektifinden bakarsanız, Almanya’nın böyle bir dönemde Erdoğan’ı davet etmek şöyle dursun, şiddetle kınaması gerekiyordu. Ama siyasete çıkarlar perspektifinden bakarsanız, Türkiyeli, Suriyeli, Afgan mültecilerin Almanya’ya gelişinin engellenmesi için Erdoğan’ın Hamas yanlısı tutumunun görmezden gelinmesi gerektiğine inanabilirsiniz. Sanırım Alman hükümetinde birçok siyasetçi, “nahoş ziyareti” böyle görüyor. Sorun şu ki, kamuoyu onlar gibi düşünmüyor. Yapılan bir ankete göre Almanya’da halkın yarısı, Erdoğan’ın ziyaretine karşı…
Berlin’de Almanya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile buluşacak olan Erdoğan, Hamas ve İsrail’le ilgili görüşlerini tekrarlarsa Alman yetkililerin bu görüşlere yüksek tondan karşılık vermesi gerekecek. Bu da hem Almanya’daki Erdoğan taraftarlarını öfkelendirecek, hem de iki ülke ilişkilerini gerecek. Bu zorlu gezi öncesi Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in Ankara’ya, hemen ardından Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Berlin’e yaptığı ziyaretlerin, endişe edilen gerilimi asgariye indirme amaçlı olduğu tahmin edilebilir. Tahminimce taraflar, pozisyonlarını koruyan açıklamalara rağmen, daha çok işbirliği konularına yoğunlaşacaklardır. O arada ilkeler çiğnenmiş olmayacak mı? Eh, “real politik”te olur öyle şeyler…
BİZE DAİR
Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) verdiği bilgiye göre bu yılın ilk yedi ayında Türkiye’den Almanya’ya yapılan iltica başvuruları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 203 artış kaydetti. 2013’teki Gezi olayları sonrası başlayan “büyük göç”, bu yılki Mayıs seçimlerinden sonra daha da hızlandı. Bu “Yeni Dalga”nın hem Türkiye, hem Almanya için kalıcı etkileri olacak.
#ÖZGÜRÜZ olarak, yeni gelenlerle buluşmak ve bu gelişmeyi tartışmak istiyoruz. Ayda bir yapacağımız buluşmalarla bir “Radyo Kulübü” oluşturmayı ve kalıcı bir iletişim ağı kurmayı amaçlıyoruz. İlk buluşma, Aralık’ta… Detayları yine buradan ve sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız.
Hepinize iyi haftalar.