Anayasa Mahkemesi, sokakta yaşayan hayvanların katledilmesine zemin hazırlayan yasanın iptali için CHP’nin yaptığı başvuruya ilişkin ilk incelemesini tamamladı. Başvuruda eksiklik bulunmadı, dava daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülecek.
Anayasa Mahkemesi (AYM), sokakta yaşamak zorunda olan hayvanların katledilmesinin önünü açan kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle CHP’nin başvurusu üzerine açılan davada ilk incelemesini bugün yaptı. Yüksek Mahkeme, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada ilk incelemesini tamamlayarak, davanın daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülmesine hükmetti.
CHP’nin başvurusuna ilişkin eksiklik tespit etmeyen AYM, davanın daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülmesine karar verdi.
17 MADDEDEN 16’SININ İPTALİ İSTENMİŞTİ
Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından CHP, yasanın 17 maddesinden 16’sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması adına 15 Ağustos’ta AYM’ye başvurmuştu.
Başvuru sonrası Yüksek Mahkeme önünde basın açıklaması yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, iptalini istedikleri maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması esasına ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine tümüyle aykırı olarak düzenlendiğini vurgulamıştı.
YENİ DÜZENLEME NELER ÖNGÖRÜYOR?
Kamuoyunda tepkilere neden olan düzenleme Meclis’ten geçerek yasalaşsa da, kanunun nasıl uygulanacağına ilişkin pek çok soru işareti bulunuyor. Hayvanları Koruma Kanunu’na göre bakıma ihtiyacı olan ya da kısırlaştırılması gereken sokak hayvanları, tedavisi tamamlandıktan sonra alındığı sokağa geri bırakılıyordu. Sokaktaki hayvanları tedavi ya da kısırlaştırma amacı olmaksızın toplayıp yerinden etmek kanunen yasaktı.
Ancak yeni düzenlemeyle birlikte “Topla, aşıla ve kısırlaştır, yerine bırak” metodu yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenleme, sokaktaki tüm köpeklerin toplanarak sahiplendirilinceye kadar barınaklarda bakılmasına hükmediyor. Yerel yönetimlere ise bakımevi kurmaları ve mevcut şartları iyileştirmeleri için 31 Aralık 2028’e kadar süre tanıyor.
Hükümet, düzenlemeye gerekçe olarak, eski yasadaki “Topla, aşıla, kısırlaştır, yerine bırak” ilkesinin uygulanmamasını ve kanunun ihtiyacı karşılamamasını göstermişti.
Pek çok meslek örgütü, hayvan hakları savunucuları ve muhalefet ise hayvanları kitlesel şekilde öldürmeden bu yasayı uygulamanın imkansız olduğunu savunarak yeni düzenlemeye karşı çıkıyor. (HABER MERKEZİ, AA, BBC Türkçe)