20 Nisan 2011 tarihinde gerçekleşen ve son yılların en büyük çevre felaketlerinden biri olarak tarihe geçen BP’ye ait Deepwater Horizon platformu patlamasının etkilerinin 10 yıl sonra ortaya çıkabileceği açıklandı.
Hatırlanacağı üzere BP, neden olduğu bu devasa ölçekli petrol sızıntısının etkilerini sözde bertaraf etmek için 20 milyar dolarlık bir fon oluşturmuştu.
BP fonunda çalışan uzmanlar son günlerde “Körfez 2012’de tamamen düzelecek” şeklinde umut yaymaya çalışsalar da, geçmiş deneyimleri de göz önünde bulunduran bağımsız araştırmalar, felaketin esas etkilerinin 10 yıl sonra çıkabileceğine işaret ediyor.
“Deniz tabanı kaplandı”
University of Georgia’dan Profesör Samantha Joye, Meksika Körfezi’nde sızıntıdan etkilenen bölgenin tabanının “petrol ve ölü deniz canlılarının bedenleriyle” kaplanmış olduğunu, tortulaşan bu kabuğun yer yer 10 cm kalınlığa ulaştığını belirtti.
Deniz tabanında bulunan canlıların denizdeki besin zincirindeki önemine değinen Joye, Körfez’de felaketin ilk günlerine göre doğal ve yüzeysel bir toparlanma olmakla birlikte, besin zincirinde oluşan ve telafi edilmesi on yılları bulabilecek bu kırılmanın yarattığı sonuçların 10 yıl sonra tüm boyutlarıyla görülebileceğini açıkladı.
Profesör Joye, sızıntıdan etkilenen bölgelerde mercanların, diğer sölentere çeşitlerinin, deniz yelpazelerinin ve deniz kurtçuklarının tamamen öldüğünü belirtirken, aldıkları su örneklerinde, bu canlılarla beslenen deniz hıyarı ve deniz yıldızı gibi hemen her yerde bulunan canlılara da hiçbir şekilde rastlamadıklarını aktardı.
Profesör Joye’a göre, bu felaket zincirinin besin piramidinin en üstünde yer alan balık ve deniz memelilerine ulaşması oluşacak felaketin gerçek boyutlarının ortaya çıkması 10 yılı bulabilir.
Obama yönetimi BP’yi korudu
11 işçinin ölümüyle sonuçlanan Deepwater Horizon platformu patlaması, şimdiden en büyük çevre felaketlerinden biri olarak tarihe geçmiş durumda.
BP’nin felaketlerle dolu siciline bakıldığında, adeta “geliyorum” diyen patlama sonucunda denize 3 ay boyunca toplam 6 milyon varil (yaklaşık 800 milyon litre) petrol ve 3 milyon varil petrole denk etkide bulunan 500 bin ton gaz sızdı.
Kâr maksimizasyonu söz konusu olduğunda yaratıcılıkta sınır tanımayan BP yetkililerinin acz içinde izlediği felaket boyunca, ABD’de Obama yönetimi ve ABD medyası felaketin boyutlarını uzun süre kamuoyundan sakladı. Ancak biliminsanlarının yaptığı araştırmalarla Körfez’de dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birinin yaşandığı ortaya çıktı.
Sol