Bingöl Üniversitesi’nde görevde yükselme ve şube müdürlüğü için yapılan yazılı sınavda 90’ın üzerinde puan alan adaylar sözlü mülakatta elendi, 63 puan alan aday ise sınavı kazandı.
Rojhat ABİ
DİYARBAKIR – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar temsilcileri 2023 Genel Seçimleri öncesi ‘kamuda mülakatı kaldıracağız’ sözünü verdi ancak bu sözler seçimden sonra unutuldu. Mülakatlardaki adaletsizliklere son örnek ise Bingöl Üniversitesi’nde geldi.
Bingöl Üniversitesinde yapılan şube müdürlüğü sınavında 90’ın üzerinde puan alanlar sözlü mülakatta elendi yerine 63 puan aday seçildi. Yazılı sınavda yüksek puan alan memurlar itirazları sonucu değiştirmedi.
’90’IN ÜZERİNDE PUAN ALAN ARKADAŞLARIMIZ ELENDİ’
Bingöl Üniversitesi’nde çalışan bir memur Artı Gerçek’e şunları anlattı:
“Birkaç ay önce şube müdürü, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapıldı. Yazılı sınav, şeffaf olsun diye Van’da yapıldı. Ardından şube müdürlüğü sınavı dışında şeflik, teknikerlik veya mühendislik branşlarında mülakatlar yapıldı. Ancak şube müdürlüğü mülakatını sürekli ertelediler. Bir önceki ay mülakat yapıldı. Normalde ilk şeflikte üç kadro olduğu için ilk üç kişiye kadro verildi. Ama şube müdürlüğünde tam tersi bir gariplik yaşandı. Yazılı sınavda 90 puan üzeri alan dört arkadaşımızı ilk 10’un arkasına attılar. 26’ncı sırada bulunan ve sadece 63 puan alan kişi sözlü mülakatla müdürlüğü kazandı. Sözlü mülakatta en yüksek puan 63 puan alan kişiye verildi.Mülakata giren ve elenen arkadaşlar ağırlaştırılmış sorular sorulduğunu söyledi. Ama ne hikmetse yazılı sınavdan 63 puan alan bu mülakattan geçiyor. Burada ciddi bir adaletsizlik var. Elenen arkadaşlar itiraz etmelerine rağmen kesinleştirilmiş liste olduğu gibi yayınlandı. İlk 10’da olmayan 26’ncı sıradaki kişinin sözlü mülakattan geçirilmesi trajik bir durum. Büyük haksızlık oldu.”
Artı Gerçek’e konuşan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi de “Bingöl Üniversitesinde kendi elemanları içerisinde bir kast sistemi oluşturmuşlar. Eğitim Bir Sen’li olan arkadaşları bile elemişler. Bu elemeleri kendi içerisindeki kast sistemine göre torpil ne kadar yüksekse ona göre yapıyorlar. Sadece Eğitim Bir Sen’li olmak yetmiyor. Oranın içerisindeki kast sisteminde yer alan kişilere ne kadar yakınsın ne kadar ilişkilisin ona göre bir paye biçiyorlar. Ve bu sistem kendi üyelerini de bıktırmış durumda. Çünkü kendi üyeleri bize başvurdu ve ‘hocam sendikamız bizimle ilgilenmiyor duyarsızlık içerisindeler görüşebilir misiniz?’ diyerek destek istiyorlar” dedi.
‘ÜNİVERSİTE LİYAKATSİZLİK VE TORPİL KURUMU HALİNE GELDİ’
İktidar partisi olan AKP’nin son 20 yılda üniversiteleri işlevsiz hale getirdiğini vurgulayan Korlaelçi, “Bingöl Üniversitesi’ne atanan kayyım rektör de üniversitedeki iktidara yakın ilişki ağının bir devamı niteliğinde. Son gelen kayyım rektörün icraatlarına baktığımızda görüyoruz ki yukarıdan gelen direktiflerle iş tutuyor ve iş yapıyor. Mesela şu an mevcut müdürleri değiştirmeye başladı. Bu ilişki ağı içerisinde kimi, nereye atacağı bile belli değil. Ama kendi iradesiyle değil de yukarıdan gelen direktiflerle çalıştığı ortada. Sınavlar bile liyakatle değil, tamamen torpille yapılıyor. Bu bağlamda Bingöl Üniversitesi, üniversite olmaktan çıkmış AKP’nin icraatlarını yerine getiren, o misyonla hareket eden bir kurum haline gelmiştir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)