2010 başında depremle yıkılan Haiti’de, yaklaşık 10 bin köylü, “yeni Haiti depremi” olarak tarif edilen girişimi protesto etmek için büyük bir yürüyüş yaptı.
Söz konusu girişim, ABD merkezli devasa tarım tekeli Monsanto’nun, USAID’in ortaklığında, 475 ton melez mısır ve sebze tohumu bağışında bulunmasını öngörüyor. Yapılmak istenen bağış, Haiti’nin ihtiyaçlarının oldukça can yakıcı olduğu bir zamana denk gelse de, bir çok kişi, söz konusu girişimin ülkenin gıda sektörünü desteklemeyeceğini, tersine onun altını oyacağına inanıyor.
Papaye Köylü Hareketi (MPP) lideri ve Papaye Ulusal Köylü Hareketi Kongresi (MPNKP) sözcüsü olan Chavannes Jean-Baptiste’ye göre, Monsanto tohumlarının Haiti’ye girmesi “Küçük ölçekli tarım, çiftçiler, biyolojik çeşitlilik, Creole tohumları ve doğal çevreye çok şiddetli bir saldırı” anlamına geliyor.
Monsanto, genetiği değiştirilmiş tohumların en büyük tedarikçilerinden biri olarak bilinse de, işletmenin sözcüleri, bağışlanacak olan tohumların genetiği değiştirilmiş tohumlar değil, geleneksel melez tohumlar olduğunu vurguluyorlar. Yine de bu ayrım, Haitili köylülerin çoğu için yeterince rahatlatıcı değil.
Bazelais Jean-Baptiste, MPP’ye bağlı bir bilimsel tarım uzmanı ve şu anda New York’da yürütülen “Haiti için Tohumlar” projesinin sorumlusu. Jean Baptiste, bu durumu şöyle açıklıyor: “Haiti’nin gıda alanındaki bağımsızlığı, köylülerin, bir hasat mevsiminde kullanılan tohumları sonraki hasat mevsiminde de kullanılabiliyor olmasına dayanıyor. Monsanto’nun getirdiği melez tohumlar ise, bir sonraki mevsimde kullanılamıyor. Bu tohumları kullanan köylüler, bu yüzden, her bir hasat mevsimi için daha fazla miktarda tohum satın almak zorunda kalacaklar.”
Jean-Baptiste, şöyle devam ediyor: “Dahası, bu tohumlar, Haitili köylülerin karşılayamayacağı kadar pahalı olan sentetik gübre ve böcek ilaçlarına ihtiyaç duyuyorlar. Bu ise yıkıma götüren bir bağımlılık ve Haitili köylülerin gerçekliğini tümden terk etmek anlamına geliyor. Haitili köylüler, jenerasyonlar boyunca gelişmiş olan tohumları lokal olarak uyarladılar. İhtiyacımız olan, köylülerin hali hazırda var olan geleneksel tohumlara erişebilmeleri için destek olunması.”
Chavannes Jean-Baptiste, 11-14 Temmuz tarihleri arasında, Washington ve New York’da bulunan Birleşmiş Milletler temsilciliğinde bir dizi görüşme yapmak üzere Haiti’den ABD’ye bir seyahat yapacak. Köylü hareketinin lideri, bu görüşmelerde, Haitili köylülerin Monsanto tohumlarına dair kaygılarını ve Haiti’nin gıda güvenliği ile gıda bağımsızlığını korumak için alternatif önerilerde bulunacak.