Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Romanları sınırdışı eden Fransa’ya karşı tepkisini sertleştiriyor. Paris’teki hükümet hakkında yasal işlem başlatılmasını isteyen Komisyon, Fransa’nın AB antlaşmalarını ihlal edip etmediğinin yasal zeminde incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.
AB Komisyonu, AB vatandaşı olan Romanları sınırdışı ederek Paris yönetiminin AB’nin serbest dolaşımı öngören düzenlemelerini çiğnediği suçlamasında bulunuyor.
Komisyon, ancak öncesinde AB kurallarını hayata geçirmesi için Fransa’ya 15 Ekim’e kadar süre verdi. Aksi halde Paris, Avrupa Adalet Divanı’nın karşısına çıkma tehdidi ile karşı karşıya.
Reding’ten açıklama
Fransız televizyonu France24’e konuşan AB’nin Adalet ve Temel Haklardan Sorumlu Komiseri Viviane Reding, Fransa’nın AB vatandaşlarının koruma altına alma garantisini de yerine getirmediğini dile getirdi.
AB’de 2004 yılında kabul edilen düzenlemeye göre, AB üyesi ülkelerin vatandaşları “serbest dolaşım hakkı” çerçevesinde bir başka AB ülkesinde ikamet etme iznine sahip.
8 bin Roman sınırdışı
Fransa, bu yılın başından beri 8 binden fazla Roman’ı sınırdışı etti. AB Komisyonu, Paris’in bu politikasına tepkili. AB’nin Adalet ve Temel Haklardan Sorumlu Komiseri Viviane Reding sert bir açıklama yaparak Fransa’nın sınırdışı kararını “utanç verici” olarak nitelemiş ve Birlik’i Paris’e karşı harekete geçmeye çağırmıştı.
Reding, “Bu duruma, Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir daha asla tanık olmayacağımızı ummuştum” sözleriyle Nazi rejiminin uygulamalarıyla karşılaştırmıştı.
Irkçılık suçlaması
İnsan hakları örgütleri ve Avrupa Parlamentosu üyeleri, Fransa’yı aynı zamanda ayrımcılık ve ırkçılık yapmakla da eleştirmişti. Ancak Komisyon, şimdilik Paris hakkında ayrımcılık suçlamasıyla inceleme başlatılması konusunda bir adım atmadı. AB üyesi ülkelerde yaklaşık 12 milyon Roman yaşıyor. Bu kişilerin büyük bir kısmı yoksulluk içinde ve eğitimsiz.
DW Türkçe