Mullen, geçen hafta içinde North Carolina eyaletindeki Fort Bragg üssü ve South Carolina’daki Charleston üssünü ziyaretleri sırasında askerlere hitaben konuşmalar yaptı ve onların sorularını yanıtladı.
ABD Genelkurmay Başkanlığından bu konuşmalara ilişkin bugün yapılan açıklamaya göre, Mullen, İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısının ABD’nin Türkiye ve İsrail ile olan ilişkilerine ne gibi etkilerinin olabileceğine dair bir soru üzerine, her iki ülkenin genelkurmay başkanlarıyla çok iyi ilişkilerinin bulunduğunu ve her ikisiyle de olayın ardından görüştüğünü bildirdi.
Türkiye ve İsrail ile askeri ilişkilerinin de uzun süredir mükemmel seviyede seyrettiğini, iki ülkenin de ABD’nin çok önemli müttefiki olduğunu vurgulayan Mullen, İsrail’in gemilere baskınıyla ilgili detayların öğrenilmesinin önem taşıdığını, bu aşamada kendisinin bu konuda bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Mullen, “dünyanın bu çok zorlu bölgesinde” istikrarın sürdürülmesi ve bu ilişkilerin güçlü kalmasını sağlamak için çok sayıda kişinin çaba gösterdiğini belirtti.
Olayın uzun vadeli olası etkileri konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, ancak bu sorunun atlatılacağı ve ilişkilerin sürdürülebileceğinden umutlu olduğunu ifade eden Mullen, “Meydana gelen can kayıplarından kesinlikle üzüntü duyuyorum, ancak ayrıntılara vakıf değilim ve bu ilişkilerin taşıdığı önem dışında olayın detayları ve bundan sonrasının nereye uzanacağına dair bir şey söyleyemem” diye konuştu.
Mullen, şunları söyledi:
“İlişkilerin hiç olmadığı kadar hayati önem taşıdığı bir zamanda yaşadığımıza inanıyorum. Bu ilişkileri telefonla ya da konferansla yapamazsınız. Dolayısıyla bir dizi alanda bunun üzerinde çok çalıştım, özellikle de bu iki ülkeyle (Türkiye ve İsrail).
Hem Türkiye hem İsrail, dünyanın kritik bir bölgesinde iki hayati müttefik. Bu olayın nasıl gelişeceğini ya da sonuçlarının ne olacağını bilmiyorum. Dünya genelindeki ordularla ilişkiler tesis etmek için çok çalışıyoruz. Bazıları, diğerlerinden daha güçlü. Türklerle ve İsraillilerle olan ilişkilerimiz fevkalade güçlü. Türklerle 2003 yılında Irak savaşı başladığında çok zor bir dönemden geçtik. İlişkileri tekrar 2003 yılından önceki seviyesine getirmek için o dönemden bu yana çok çalıştık. Askeri alanda bunu yaptık.”
AA