Hafriyat kamyonu şoförü, 3. havalimanı inşaatında 400 işçinin öldüğünü, işçilerin ailelerinin ise para verilerek susturulduğunu iddia etti.
Kayıtlı 31 bin kişinin çalıştığı 3. havalimanı inşaatında onlarca işçinin yaşamını yitirdiği ve ailelere para verilerek ölümlerin gizlendiği iddia ediliyor. İşçiler kendilerine “acele edin” baskısı yapıldığını, iş güvenliği için hiçbir önlem alınmadığını anlatıyor.
Hafriyat kamyonu şoförü C., inşaatı başladığından beri 3. havalimanı şantiyesinde çalışıyor. Havalimanı inşaatını ‘işçi mezarlığı’ olarak nitelendiriyor. Bugüne kadar 400 işçinin öldüğünü, Anadolu’dan gelen işçilerin ailelerinin ise para verilerek susturulduğunu dile getiriyor.
‘TAKİP ETTİM, ÖLÜMLER BASINDA ÇIKMADI’
Anlatmaya devam ediyor: “Geçen gözlerimin önünde Ordulu bir formen (ekip başı), şoförü Vietnamlı olan ve 3 çeker dediğimiz yüksek tonajlı, sadece yükü 80 ton olan aracın altında kaldı. Bu olayı özellikle takip ettim. Hiçbir gazetede, televizyon kanalında ya da sosyal medyada yer almadı. Başka bir örnek vereyim, metronun yapımında kullanılan büyük taşlar taşınırken halat koptu. Her biri 3.5 ton olan 3 taş, çocuk yaşta olan iki işçinin üstüne düştü. Basında bu ölümün haberini de duymadım. Hatta ambulans dahi gelmedi ve çocukları özel arabayla götürdüler. Havalimanı yapımında şu ana kadar 400 işçinin öldüğünden bahsediliyor.”
ŞANTİYE MEZARLIĞI MI?
C. devam ediyor: “Zincirlikuyu’dan sonra İstanbul’un en büyük mezarlığı burası diye düşünüyorum. Tek bir fark var: Zincirlikuyu’da insanlar tabutla uğurlanıyor, buradan cenaze torbalarıyla. Ölen işçileri kimse bilmiyor, duymuyor.”
‘AİLELERE PARA VERİP SUSTURUYORLAR’
C’ye göre ölen işçinin ailesine sus payı 400 bin TL gibi bir para veriliyor. C., trajik durumu şöyle tarif ediyor: “O işçi 400 yıl yaşasa ve çalışsa o parayı yanyana göremez. Ve insanlarımızın inancı, ‘Kader. Ölenle ölünmez.’ Aile bir yerde o parayı almaya mecbur oluyor. Birileri kazanıyorken birilerinin hayatı da işte böyle zindan oluyor.”
Havalimanında kayıtlı 31 bin işçi çalışıyor. Bunun içinde Vietnam ve Almanya’dan getirilenler de var. İşçiler köle muamelesi görüyor, sosyal aktiviteleri de yok. Yemekhanelerde doğru düzgün bir yemek dahi yok. Banyoları koku içinde. C., “Hayvan bağlasanız burada yatmaz. Ama Almanya’dan gelen işçi burada ki işçilerin içinde yemek yemiyor, kendi yemeğini, yatma yerini, konteynırını tır’la kendi ülkesinden getirtiriyor. Vietnamlı işçilerin de yövmiyeleri dolarla. Buradaki aynı işi yapan işçilerden daha fazla. Kesin olmamakla birlikte 2.500 dolardan bahsediliyor, bununla birlikte sigortaları da yüksek primle yatırılıyor. Ama Türkiye yurttaşı işçiye sözleşmeyi asgari ücretten imzalatıyorlar. Ama işçi 12 saat çalıştırılıyor. Üstünü elden vereceğiz diyorlar. Vermeseler de işçi hiçbir hak talebinde bulunamıyor. Artık o paranın verilip verilmemesi patronun vicdanına kalmış. Bir keresinde, Batman’dan gelen duvarcılar çalıştılar ama o işçilerin parasını patronlar vermeyip yedi” diyor.
ŞANTİYE DIŞARIYA KAPALI
İnşaat İşçileri Sendikası (İNŞAATİŞ) Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür de 3. havalimanında çalışan üyelerden gelen bilgilere göre haftada en az üç-dört işçinin iş cinayetine kurban gittiğini söylüyor. Özgür, “İşçi ölümleri normalde zaten gizleniyor. 3. havalimanı gibi dışarıya tamamen kapalı bir yerde kesin bilgiye ulaşmak çok zor” diyor.
CHP’Lİ AĞBABA İDDİALARI MECLİS’E TAŞIDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 3. Havalimanı inşaatında 400 işçinin öldüğü ve ailelerine para ödenerek iş cinayetlerin üzerinin örtüldüğü iddialarını Meclis gündemine getirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 3. Havalimanı inşaatında gerçekleşen ve üzerinin kapatıldığı iddia edilen iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun cevaplandırması amacıyla soru önergesi veren Ağbaba, inşaatta kaç kişinin hayatını kaybettiğini, ölüm nedenlerini ve yaşanan iş kazalarını sordu. İnşaatta işçilere acele etmeleri hususunda baskı yapıldığı iddialarını gündeme getiren Ağbaba, inşaatta İş Güvenliği Uzmanı olup olmadığını ve iş güvenliğine yönelik alınan önlemlerin yanıtlanmasını istedi.
‘AİLELERE PARA VERİLEREK İŞ CİNAYETLERİ GİZLENDİ Mİ?’
Ağbaba, inşaatta iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden işçilerin ailelerine para ödenerek vakaların üzerinin örtüldüğü iddialarına ilişkin Bakanlığın incelemelerinin açıklanmasını istedi. Ağbaba, alanda toplam kaç firmanın faaliyet gösterdiğini ve geçmişte bu şirketlerde iş cinayeti vakalarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin açıklanmasını istedi.